Groot Algemeen Moolenboek (1735) en houtzaagmolens

Het Groot Algemeen Moolenboek uit 1735 verdient een plaats in ons het historisch besef van Nederland. Het zeer oude boek geeft uiting aan ons technisch cultureel erfgoed van de Nederlanden In het bijzonder de uitvinder Cornelis Cornelis zoon van Uitgeest, die door zijn uitvinding met de toepassing van de krukas in een Windmolen (octrooi 1593) een bijzonder plek verdient. Het hieronder getoonde boek is een uitgave welke een technische weergave betreft van de totale molenbouw met bouw en constructie tekeningen van diverse typen molens uit die bloeiperiode.

Door zijn uitvinding om de Houtzaagmolen in te zetten voor o.a. de VOC (Gouden Eeuw) kan dat worden aangemerkt als een scharnierpunt in de de economische activiteiten van Nederland. De energietransitie kreeg vorm en de handelsactiviteiten door snelle scheepsbouw namen enorm toe.

De werking van een Houtzaagmolen wordt in deze video hier in ruim 2 minuten weergeven. De molen werd door de Amsterdamse gilden van handzagers gemeden. De enorme productiviteit van de houtzaag molen verving 30 houtzagers. De werkgelegenheid was in het geding.

Er wordt op dit moment gezocht naar een bestemming waarbij het boek ten algemene nutte kan worden getoond aan het grote publiek in diverse musea. Gestreefd wordt naar een fysieke presentatie in een geconditioneerde ruimte van een museum in Noord-Holland. De display als hoofd locatie is tevens voorzien van vlakliggend presentatie beeldscherm voor een digitale weergave van het gehele boek. Daarnaast wordt gestreefd naar een vorm van een satelliet presentatie op diverse (museum) locatie te beginnen in Noord-Holland